**سواد رسانهای چیست؟ و چه ضرورتی دارد؟*
_________________________
با توجه به فراگیری ارتباطات و رسانههای اطلاعاتی در قرن 21، داشتن سواد رسانهای برای همه الزامی است. شناخت مزیتها، معایب و همچنین توانایی نقد رسانهها، به تأثیرگرفتن افراد از آنها کمک میکند. هرچقدر آموزش سواد رسانهای از سن پایینتری شروع شود، بهتر در ذهن تثبیت میشود. طبق تعریف جدید یونسکو، افراد باسواد علاوه بر خواندن و نوشتن و تسلط بر زبان، باید 16 مهارت سوادی دیگر را نیز یاد بگیرند.
یکی از این 16 مهارت، سواد رسانه است. به کمک سواد رسانهای رسانههای معتبر را بهتر شناسایی و تحلیل میکنیم؛ درنتیجه، فهم و آگاهیمان بالاتر میرود.
رسانه وسیلهای برای انتقال پیام از فرستنده به گیرنده است. روزنامهها، کتابها، رادیو، تلویزیون و… رسانههای در حال حاضر هستند که سرعت عمل متفاوتی دارند. سواد رسانهای مهارت تفکیک این رسانهها از یکدیگر است. به کمک سواد رسانه، رسانههای معتبر را شناسایی و انتخاب میکنیم. همچنین میتوانیم رسانههایی که قصد تحمیل خود بر تفکرمان را دارند، نپذیریم. سواد رسانهای یک مهارت اساسی در عصر دیجیتال است. بهطورکلی سواد رسانه با ما کمک میکند تا:
یک مصرفکنند? هوشمند باشیم.
دیدگاه افراد را تشخیص دهیم.
مسئولیت رسانهای ایجاد کنیم.
نقش رسانهها را در فرهنگمان مشخص کنیم.
هدف نویسنده را بفهمیم.
*************************
*ضرورت آموزش سواد رسانهای چیست؟*
اگر از آموزش سواد رسانهای بیبهره بمانیم، در میان اخبار و اطلاعات آموزشی، اجتماعی، سیاسی و… سردرگم میشویم. سواد رسانهای، آسیبهای اجتماعی شبکههای مجازی را کاهش میدهد. در شرایطی که رسانهها نقش بسیاری در آموزش دارند، آموزش تحلیل و نقد آنها کمک درخور توجهی به ما خواهد کرد. حال که نظارت روی اخبار رسانهها کاهش یافته است، باید با کمک سواد رسانه بتوانیم خبر درست و کذب را تشخیص دهیم.
**************************
*بسیج رسانه شهید یوسف دقت*